POZnań Przepisy

Viva la pasta! Dziś światowy dzień makaronu

Pasta   Foto: chilifiga.pl

W 1995 roku w Rzymie Światowy Kongres Pasty ustanowił dzień 25 października Światowym Dniem Makaronu, wyróżniając tym samym prostotę, dostępność i walory odżywcze tego popularnego dania. Trudno nie zakochać się w wielu obliczach pasty oraz innych elementach kuchni Półwyspu Apenińskiego.

Pasta  Foto: chilifiga.plMakaron jest znany i lubiany dzięki swojej uniwersalności i łatwości przygotowania. W zależności od sezonu i dodatków można z niego wyczarować różne dania. Może smakować na wiele sposobów, np.: gotowany, zapiekany, na słono czy na słodko. W Polsce kojarzony jest zdecydowanie z kuchnią włoską, która zresztą jest wymieniana zaraz po rodzimej, jako ulubiona przez wielu Polaków. Najbardziej cenionym włoskim daniem jest właśnie makaron spaghetti .

Makaron, podobnie jak inne produkty zbożowe, powinien wchodzić do naszego codziennego menu. Jest źródłem węglowodanów złożonych, które są paliwem dla naszego organizmu. Warto podkreślić, że o wartości odżywczej i kaloriach dań na bazie makaronu decydują w dużej mierze dodatki. Makaron ugotowany al dente – zapewni uczucie sytości na długie godziny. A dodatkowo ten z pełnego ziarna ma niski indeks glikemiczny i dzięki dużej zawartości błonnika pomaga w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi oraz prawidłowej masy ciała – do jedzenia makaronu, nie tylko od święta, zachęca – Justyna Marszałkowska, dietetyk sieci Lidl.

My zachęcamy do wypróbowania przepisów makaronowych z zaprzyjaźnionego portalu chilifiga.pl. Jak jednak twierdzą autorki – podobno najstarszy makaron znaleziono w Chinach. Miał on 4 tysiące lat i 20 cali długości. Nie wiemy czy archeolodzy, którzy go odnaleźli próbowali go również jeść, wiadomo jednak, że to najstarsze odkryte jedzenie. I wyjątkowo udane.

Rodzaje makaronów

Kiedy nie mamy żadnego pomysłu, co ugotować, zawsze możemy podać makaron i samemu skomponować sos. Pasta chilifigi powstała na bazie tego, co blogerki znalazły w lodówce, co było otwarte i czemu kończył się okres przydatności do spożycia – czyli po poznańsku! Pomarańczowy makaron z cukinią, kaparami i owczym serem – przepis na stronie.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz