K U L T U R A

Polsko – angielskie garnki designerskie

Międzynarodowe warsztaty Art and Food (2)  Foto: materiały prasowe

Poznańscy studenci School of Form oraz londyńskiego Royal College of Art wspólnie zaprojektują ceramiczne naczynia łączące sztukę i wiedzę humanistyczną. W trakcie warsztatów projektowych, naukowych i kulinarnych, sprawdzają jakie są kulturowe aspekty spożywania posiłków oraz jak smak i sposób przyrządzania potraw wpływają na formy ich podania. Efektem prac będzie wystawa, którą od 25 lipca oglądać będziemy mogli w Concordia Design.

Międzynarodowe warsztaty Art and Food (2) Foto: materiały prasoweStudenci wzornictwa School of Form i Royal College of Art, pod okiem Marka Cecuły – lidera projektu, znanego artysty, projektanta i pedagoga, stworzą ceramiczne naczynia wykorzystując maszyny najstarszej fabryki porcelany w Polsce – Zakładów Porcelany „Cmielów”.

– Art Food jest projektem międzynarodowym, w którym integrujemy wiele obszarów: świat projektowania z przemysłem ceramicznym, edukację z realiami zawodowymi, a także metody pracy i doświadczenia konkretnych kultur. “Wyjmujemy” rzeczywistość szkolną i wprowadzamy ją w “prawdziwe” życie. Dzięki temu, studenci zdobywają cenne doświadczenie zawodowe, ważne dla drogi zawodowej projektanta, która może się rozwinąć w innych, niekoniecznie związanych z ceramiką, kierunkach. Poznanie branży od podszewki procentuje na dalszych etapach kariery, nawet jeśli potoczy się zupełnie inną ścieżką – mówi Marek Cecuła, lider projektu Art Food.

– Projekt pozwala nie tylko na zdobycie profesjonalnego doświadczenia zawodowego, ale otwiera również drogę do dalszej współpracy między młodymi projektantami a przemysłem ceramicznym w Polsce. Ważnym elementem projektu jest integracja kulturalna, wymiana poglądów i doświadczeń w ramach wspólnie realizowanych działań – podkreśla Agnieszka Jacobson-Cielecka, opiekun specjalności domestic design w School of Form.

Ważnym elementem projektu są także warsztaty kulinarne, które przeprowadzili Wojciech Modest Amaro, zdobywca prestiżowej gwiazdki przewodnika Michelin.

Mistrz kulinarny wprowadził studentów w tajniki wykwintnej kuchni, opartej na wyrafinowanym łączeniu smaków i twórczej reinterpretacji polskiej tradycji. Studenci dowiedzieli się, jak smak zależy od formy naczynia, jak sposób przyrządzania i jedzenia wpływają na to, jak serwujemy dania. Następnie, pod okiem Marka Cecuły, studenci pracowali nad projektowaniem form – nośników jedzenia.

Prace studentów Royal College of Art oraz School of Form – 12 kompletów naczyń – zaprezentowane zostaną podczas wystaw: Concordia Design w Poznaniu – 25 lipca 2013, podczas London Design Festival – we wrześniu 2013 oraz na Festiwalu Designu w Łodzi – w październiku 2013 roku.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz