Przepisy

Poznańskie obiadki – bez mięsa – wiosennie!

Podobno dziś dzień bez mięsa. Świetnie się składa, bo na obiad chciałam zaproponować coś zielonego i bardzo warzywnego – pasztet z cukinii. Przepis na niego znalazłam na jednym z forów internetowych, trochę “ulepszyłam” tymiankiem, zmniejszyłam – po poznańsku – ilość jaj i oleju. Prosto, wiosennie i smacznie.

Składniki:
– 1 duża cukinia starta na dużych oczkach tarki,
– 3 duże cebule,
– półtora szklanki bułki tartej,
– 3 jaja,
– 200 g startego żółtego sera,
– łyżka suszonego tymianku,
– sól, pieprz
– olej do wysmarowania keksówki

Drobno posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Łączymy z pozostałymi składnikami. Masę wykładamy do wysmarowanej olejem keksówki. Pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni. Pycha!

Pasztet z cukinii Foto: http://yobada.blogspot.com/

Wasza Magda

Smacznego życzę! Zapraszam na mojego kulinarnego bloga Obados na Obiados

2 komentarzy

kliknij by dodać komentarz

  • świetny przepis, ale zostawie sobie na później, cukinie nie są o tej porze zbyt smaczne – chcoiaż po takiej obróbce – może być OK, cena niestety cukini też nie jest zachecajaca