Wraz z nadejściem upałów wzrasta popularność lodów, zwłaszcza tych sprzedawanych z automatów. Jednak czy wszystkie spełniają wymogi bezpieczeństwa? Państwowa Inspekcja Sanitarna województwa wielkopolskiego przeprowadziła kontrole, których wyniki mogą dać konsumentom do myślenia.
Do końca czerwca pobrano 320 próbek lodów, w tym 180 z automatów na bazie mleka. Okazało się, że 25 próbek (ok. 14%) zostało zakwestionowanych ze względu na przekroczoną liczbę Enterobacteriaceae – bakterii wskazujących na niedostateczną higienę produkcji.
– Zawyżona liczba Enterobacteriaceae świadczy o nieprawidłowościach w procesie technologicznym – wyjaśniają inspektorzy. – Może to wynikać np. z niewłaściwego czyszczenia urządzeń, braku dezynfekcji lub niedostatecznej higieny personelu.
Nieprawidłowości wykryto w czterech lokalizacjach: w powiatach gnieźnieńskim, konińskim, pilskim i wrzesińskim. Właściciele otrzymali decyzje administracyjne wstrzymujące produkcję i sprzedaż lodów do czasu poprawy stanu sanitarno-higienicznego i przedstawienia prawidłowych wyników badań.
Na co zwracać uwagę, kupując lody?
Sanepid przypomina, że konsumenci również mogą ocenić jakość lodów:
Zapach i smak – nie powinny być kwaśne ani mieć obcych posmaków.
Konsystencja – lody nie mogą być zbyt wodniste ani mieć widocznych kryształków lodu (to może świadczyć o wadliwym przechowywaniu).
Czystość automatu – jeśli urządzenie jest zaniedbane, lepiej zrezygnować z zakupu.
Źródło: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Poznaniu
Dodaj komentarz