Coroczna uroczystość certyfikacji rogali już za nami. Od ubiegłego roku rogal świętomarciński, bo tak brzmi jego oficjalna i zastrzeżona nazwa, jest już formalnie Produktem Regionalnym chronionym Prawem Unii Europejskiej i – podobnie jak słynny góralski oscypek – jest marką europejską.

Każdy ze 104 cukierników i piekarzy, którzy dziś z rąk zastępcy prezydenta Poznania Tomasza Kaysera i podstarszego Cechu Piotra Koperskiego otrzymali Potwierdzenie Prawa do wytwarzania Produktu Regionalnego chronionego Prawem Unii Europejskiej (uzyskali numerowane Świadectwo Jakości Handlowej), posiada prawo do posługiwania się europejską marką Produktu Regionalnego. Oryginalnych rogali szukać należy więc w miejscach, które uzyskały takie prawo i posiadają tego symboliczne potwierdzenie.

Prawdziwy i jedyny rogal świętomarciński składa się z ciasta drożdżowego wypełnionego nadzieniem z białego maku, aromatu migdałowego, cukru, masła, jajek, rodzynek, orzechów, owoców w syropie lub kandyzowanych. Sposób zwijania ciasta i nakładania masy makowej oraz dekorowanie pomadą i rozdrobnionymi orzechami wpływa na ostateczny kształt i wygląd rogala. Co roku, 11 listopada, w poznańskich cukierniach i domach zjada się ich ponad 400 ton!
Miasto Poznań dzieli się swoją wyjątkową tradycją, wysyłając rogale do innych miast – urzędów administracji publicznej, mediów, ambasad i instytucji samorządowych. W tym roku również pochwalimy się naszym wyjątkowym Produktem Regionalnym! Podobnie robi wiele firm, wysyłając rogale do swoich klientów w całej Polsce jak choćby giełdowa spółka ONE-2-ONE.
Dodaj komentarz