K U L T U R A

Więcej…

Więcej  Foto:

Filmy, muzyka, taniec i kuchnia z różnych regionów świata. Wszystko to złoży się na kolejną odsłonę interdyscyplinarnego projektu Więcej, który rozpocznie się w poznańskim klubie 9 stóp w czwartek (3.11).

W programie znajdą się cztery różnorodne wydarzenia. Pierwszym z nich będzie Patrz Więcej sygnowane przez Studio Wajdy, Tańcz Więcej z playlistą ułożoną przez Jarka Szubrychta, Słuchaj Więcej, czyli nowości puszczane z vinyli oraz Smakuj Więcej organizowane przez smakoszy z Kuchni świata.

Każdego miesiąca w kilku miastach w Polsce, w tym w Poznaniu, odbywają się cztery wydarzenia o różnym charakterze – zapowiadają organizatorzy – są to spotkania z ambitnym kinem, wieczór pełen dźwięków z nowych płyt wydanych na vinylu, zaprosimy też do tańca muzyką jazzowo-funkową i wreszcie będziemy mieli okazję skosztować przystawek z różnych regionów świata, w listopadzie będą to smaki z Włoch.

Podczas listopadowych wieczorów będziemy mogli zobaczyć między innymi dwa nagradzane filmy Moniki Pawluczyk Kiedy będę ptakiem i Koniec świata. Pierwszy z nich to historia o MuLa i Lin, mieszkających w turystycznej, tajlandzkiej wsi. Dla turystów to raj na ziemi, oni jednak muszą stawiać czoła wyzwaniom trudnej codzienności. Koniec świata to z kolei kameralny, autorski film dokumentalny, w którym kilka historii samotnych ludzi spotyka się w czasie jednej nocy.

Podczas wydarzenia Słuchaj Więcej będziemy słuchać muzyki jako sztuki, części współczesnej kultury, gdzie album jest odczytywany jako dokumentacja pewnego etapu w życiu artysty. Playlista obejmuje szerokie spectrum wykonawców od Florence & The Machine po Arctic Monkeys, Bloc Party czy Tom’a Odell’a. Nie zabraknie również polskiej muzyki.

Tematem przewodnim listopadowych wieczorów Tańcz Więcej będzie Jazz & Funky. W listopadzie usłyszymy m.in. Donald’a Byrd’a, Chase, Skalpe, Gil Scott-Heron, Lighthouse, Blue Mitchell Quintet, Quazar. O wizaulaną oprawę wieczoru zadba Maciej Szupica z zespołu Dick4Dick.

Wreszcie Smakuj Więcej, a więc kulinarna podróż przy muzyce. Tym razem otrzymamy włoskie przystawki wybrane przez degustatorów z Kuchni świata.

Będzie można skosztować oliwek w różnym wydaniu oraz dojrzewających wędlin, na deskach degustacyjnych pojawi się m.in.: Szynka Parmeńska Prosciutto Di Parma, Salami Spianata Romana Con Pelle oraz Chorizo – zachęcają organizatorzy.

Wszystkie wydarzenia w ramach projektu Więcej odbywać się będą w klubie 9 stóp (ul. Piątkowska 92). Wstęp jest bezpłatny.

Czwartek 3 listopada – Patrz Więcej, 10 listopada Słuchaj Więcej, 17 listopada Tańcz Więcej i 24 listopada Smakuj Więcej.

Użyte w artykule zdjęcia:

Koronawirus

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz