Pierogi palce lizać!

Autor: irag. Poznań, 21 Czerwca 2016

Jeśli lubicie pierogi i kresową kuchnię, to powinniście polubić również to miejsce. Do Domowej Kuchni Kresowej trafiliśmy trochę przez przypadek, ale miejsce to od razu dodaliśmy do kategorii ulubione.

Restauracja działa w Swarzędzu na parterze jednego z bloków ma osiedlu Raczyńskiego. Prowadzą ją Ukrainki, które krzątając się witają każdego gościa uśmiechem. Od samego początku zatem czujemy się tutaj dobrze. Ważny jest tutaj człon Domowa Kuchnia w nazwie. Nie spodziewajmy się tutaj niezwykle wykwintnych, wyszukanych dań. Nastawmy się po prostu smacznych potraw.

To co od razu można zauważyć to stolnicę, nad którą pochylają się panie i przygotowują ciasto, farsz, lepią pierogi. Wszystko na oczach gości. Podszedłem do nich i przypatrując się ich pracy pytałem o tajniki kresowej kuchni. Przez barierę językową nie było to jednak łatwe. Po polsku dobrze mówi tylko jedna z nich, która przyjmuje zamówienia i tłumaczy czego możemy się spodziewać. Reszta pań, choć mówi tylko po ukraińsku, stara się jednak rozumieć i odpowiadać na pytania. Naprawdę miło się patrzy jak sprawnie powstają kształtne pierogi.

Sam wystrój jest skromny, ale nie mamy wątpliwości z jaką kuchnią mamy do czynienia. Charakterystyczne obrusy na kilku zaledwie stołach i ozdoby na ścianach od razu przenoszą nas na wschód. Dopełnieniem są nieliczne ozdoby i muzyka, która nam towarzyszy.

Zamawiamy zatem. Po krótkiej rozmowie i pytaniach o składniki, wygląd i gramaturę, a także porównując dania z dobrze nam znaną kuchnią litewską, skusiliśmy się na soliankę, barszcz ukraiński z pampuszkami, pielmienie oraz kaczęgi.

Oczekując na przygotowanie zamówienia skusiłem się na chleb ze smalcem, który przygotowywany jest również na miejscu. Chleb jest kupny, ale smalec jest wyśmienity! Można go także kupić i zabrać do domu. Są także ogórki. Wszystkim można się poczęstować przed czy po zjedzeniu zamówionych dań. Warto.

Domowa Kuchnia Kresowa

Na naszym stole pojawiły się zupy. Barszcz ukraiński podawany jest z pampuszkami, czyli niewielkimi bułeczkami z wyraźnym, czosnkowym posmakiem. Sama zupa była gęsta od składników i okraszona gęstą śmietaną. Całość klasyczna i wyśmienita! Dla wielu osób mogłoby to być wystarczające by się najeść danie obiadowe.

Domowa Kuchnia Kresowa

Solianka nieco zaskakuje już samym podaniem. Unosi się w niej plasterek cytryny, na którym leży zielona, nadziewana oliwka. Jak się dowiedzieliśmy dodatki te to autorski pomysł pań z tej restauracji.  Ta zupa jest również bardzo gęsta od kiełbasy, mięsa, warzyw. Nieco przypomina przez to zupę gulaszową. Ma ona posmak wędzonki, a cytryna doskonale podkreśla ten smak.  Bardzo dobry pomysł!

Domowa Kuchnia Kresowa

Gdy kończyliśmy jeść zupy przyniesiono nam już pierogi. Najpierw kaczęgi, czyli pierogi z nadzieniem z kaczki. To wybór przedstawicielki płci pięknej, która przezornie zamówiła tylko pół porcji, a więc na talerzu znalazło się 5 sztuk pierogów. Wszystkie okraszone zasmażką. Tutaj także rozpływamy się celebrując każdy kęs przepysznych pierogów. Palce lizać!

Wybór mniejszej porcji okazał się słuszny. Po zjedzeniu sytej zupy moja towarzyszka z trudem zmieściła 5 pierogów. Równocześnie ciężko byłoby zostawić takie pyszności na talerzu.

Domowa Kuchnia Kresowa

Druga, moja porcja pielmieni syberyjskich, była już pełna, zatem dostałem 10 sztuk pierogów. Również polane były, ale tylko podsmażoną cebulką. Wewnątrz każdego, okrągłego pierożka znajdował się farsz z dobrze przyprawionego, mielonego mięsa. To danie również jest bardzo syte! Ostrzegam, bo jadłem tylko i wyłącznie z łakomstwa. Rozsądek nakazywał, by przestać po zjedzeniu połowy, ale zwyciężyło łakomstwo. Pielmienie są naprawdę wyśmienite.

Domowa Kuchnia Kresowa

Zdecydowanie polecamy i trzymamy kciuki za rozwój Domowej Kuchni Kresowej. Znajdziecie ją w Swarzędzu na os. Raczyńskigo 20. Można tutaj oczywiście skosztować nie tylko pierogów. Są zestawy obiadowe dobrze wszystkim znane, czy wybór naleśników z różnymi dodatkami. Możliwy jest także dowóz, ale w tej chwili oferowany jest tylko na terenie Swarzędza i Zalasewa.

Oto ceny dań, które mieliśmy przyjemność zjeść:

  • barszcz ukraiński z pampuszkami – 8,50 zł
  • solianka – 8,50 zł
  • kaczęgi – 16,00 zł (bądź oczywiście połowa porcji za 8,00 zł)
  • pielmienie – 14,00 zł

oraz inne, przykładowe dania:

  • rosół z pulpecikami mięsnymi i kluskami – 8,50 zł
  • pierogi z wątróbką i pyrami – 13,00 zł
  • pierogi z wiśniami (bądź drzuzgawkami) – 14,00 zł
  • gołąbki z pyrami i surówką – 17,00 zł
  • swojski schabowy z pyrami i surówką – 21,00 zł

Domowa Kuchnia Kresowa

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

Komentarze (Pierogi palce lizać!)