Wiosenne porządki w menu

Autor: bigbiciq. Poznań, 21 Marca 2020

Pierwszy dzień wiosny już za nami. Na ten moment czekaliśmy długo. Nareszcie żegnamy zimę, która powoli ustępuje dużo cieplejszej porze roku. Natura budzi się do życia – to najlepszy czas, by zweryfikować swoje dotychczasowe przyzwyczajenia. W tym żywieniowe! Pojawiają się pierwsze nowalijki, więc stworzenie kolorowego i różnorodnego jadłospisu będzie dużo przyjemniejszym zadaniem.

Nie da się ukryć, że zimą trudniej jest o żywieniową różnorodność. Niech nadchodząca wiosna będzie okazją do odważniejszego sięgania po składniki, które do tej pory były pomijane w kulinarnych eksperymentach.

Jesteście fanami ziemniaków? Z pewnością posmakują Wam również bataty i topinambur. Warzywa najbardziej lubicie w formie zup? Zamiast klasycznej jarzynowej z marchewką i brukselką, wypróbujcie kremowe zupy brokułowe lub z zielonego groszku – na talerzach do razu zrobi się bardziej kolorowo i wiosennie. Śródziemnomorska zupa Minestrone to bogactwo smaku, na który składają się pyszne właściwości fasolki szparagowej, szpinaku, cukinii, pora, selera naciowego… Wszystko, co najlepsze! Próbowaliście kiedyś zupy z rzepy albo pietruszkowej? Wiosna to czas nowych doświadczeń. Rewolucję warto przeprowadzić w nawet tak prostych kombinacjach, jak kanapki. Są uwielbiane jako sposób na szybkie śniadanie, obiad lub kolację. Wiosną nie zapomnijcie udekorować ich kiełkami, które możecie wyhodować samodzielnie. Rzeżucha to wielkanocny klasyk, ale na szansę zasługują też kiełki ciecierzycy, fasoli, lucerny, rzodkiewki, koniczyny, buraka, kapusty. Charakteryzują się nie tylko wyśmienitym smakiem i chrupkością, ale przy okazji stanowią fantastyczną ozdobę dań. Warto skusić się na odświeżenie najbardziej tradycyjnych przepisów. Gołąbki zawinięte w kapustę włoską okażą się delikatniejsze, a we wnętrzu pierogów, zamiast mielonego mięsa można umieścić ziarna soczewicy. Idealnym wstępem do otwierania się na nowości będzie schabowy po azjatycku z kapustą bok choy.

Schabowy po azjatycku z kapustą bok choy
Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

400 g schabu środkowego
150 ml tłuszczu do smażenia
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka Imbiru z Nigerii
100 g białego sezamu
0,5 łyżeczki Papryki ostrej z Hiszpanii
2 łyżki czarnego sezamu
2 jajka

Kapusta bok choy:

6 liści kapusty bok choy
80 ml tłuszczu do smażenia
2 ząbki czosnku
1 łyżka świeżego imbiru drobno posiekanego
100 ml sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
1 papryczka chili

Sposób przygotowania:

Schab oczyść z błon, a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 cm. Kawałki mięsa porozbijaj tłuczkiem.
Do naczynia wbij i roztrzep jajka. Dodaj do nich imbir, sos sojowy oraz ostrą paprykę. Całość starannie wymieszaj.
Mięsne kotlety zamocz w jajku. Potem każdy z osobna obtocz w panierce w kolorowych ziarnach sezamu.
Na patelnie wlej tłuszcz do smażenia i poczekaj, aż się nagrzeje.
Schabowe smaż na gorącym tłuszczu z każdej strony.
Następnie na gorącym tłuszczu podsmaż imbir, chili oraz posiekane ząbki czosnku. Następnie wrzuć przekrojone na pół liście kapusty bok choy i zamieszaj je co jakiś czas. Poczekaj, aż kapusta lekko się zarumieni. Potem podlej ją sosem sojowym i przykryj patelnie. Wszystko duś przez około minutę.

Zanim udacie się na zakupy, dokładnie przyjrzyjcie się swoim zapasom. Może się okazać, że kupienie kolejnego opakowania makaronu lub kaszy będzie zbędne. Opróżnijcie lodówkę, smacznie wykorzystując zmagazynowane w okresie zimowym mrożonki. Wiele mówi się o postanowieniach noworocznych, ale dobre nawyki można wprowadzać o dowolnej porze. Wiosna jest tak samo dobrym pretekstem. Od czego zacząć? Proponujemy bliżej zapoznać się z założeniami trendu zero waste, czyli braku marnowania. Odnieść to można do dowolnej dziedziny. My, oczywiście, skupimy się na gotowaniu. Niezwykle ważne jest uświadomienie sobie, jak dokładnie wyglądają nasze zapasy spożywcze, zanim sięgniemy po kolejne produkty ze sklepowych półek. To również doskonały pretekst do rozruszania kulinarnej wyobraźni. Zostało trochę mięsa z rosołu? Zamieńcie je w pyszny farsz do krokietów. Nie macie pomysłu na owoce, które od dłuższego czasu czekają w zamrażalniku na swoją kolej? Świetnie sprawdzą się jako kolorowy koktajl. Po rodzinnym przyjęciu zostało trochę wędliny? Wrzućcie ją do naczynia żaroodpornego z warzywami i makaronem, zamieniając resztki w barwną zapiekankę. Pojedyncze składniki może nie wyglądałyby zbyt atrakcyjnie podane na osobnych półmiskach, ale w tego typu kombinacjach stają się bardziej zachęcające. Zamienicie je w farsz do naleśników i wrapów, które z powodzeniem zastąpią pieczywo i kanapki. Warzywa, mięsa, sosy… Na co tylko przyjdzie ochota! Koniecznie wypróbujcie nasz przepis na tortille z mąki gryczanej, których skład możecie modyfikować w zależności od tego, co akurat znajdziecie w lodówce.

Tortille z mąki gryczanej
Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

100 g wędzonego łososia
125 g mąki gryczanej
250 ml wody
1 szczypta soli
1 jajko
1 puszka czerwonej fasoli
1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe
1 łyżka miodu
0,5 łyżeczki musztardy
100 g rukwi wodnej

Sposób przygotowania:

Połącz wodę z mąką gryczaną. Następnie dodaj do masy szczyptę soli i jajko. Starannie wymieszaj wszystkie składniki, podobnie jak na ciasto naleśnikowe. Odstaw je na godzinę do lodówki.
Z przygotowanego ciasta usmaż cienkie naleśniki.
Odcedź czerwoną fasolę z puszki i wrzuć ją do kielicha blendera. Wsyp zawartość opakowania Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe, dodaj musztardę i miód. Całość zmiksuj na pastę.
Naleśniki posmaruj przyrządzoną pastą. Na wierzch połóż łososia oraz kilka listków rukwi wodnej.
Ciasto z farszem zwiń starannie w rulon, a następnie pokrój w grubsze plastry i poprzebijaj wykałaczką.

Na wiosnę ma być smacznie, ale prosto! Jeśli zależy Wam na ciepłych posiłkach, postawcie na duszenie, blanszowanie lub gotowanie składników na parze. Jednocześnie nie warto zapominać, że w wielu przypadkach nic nie może równać się ze smakiem i aromatem świeżych, lokalnych przysmaków. Nie ma lepszej pory na uwzględnienie w menu większej ilości warzyw i owoców niż wiosenne przebudzenie. Nawyki wprowadzone w tak apetyczny sposób zostaną z nami na długo. Chrupiące sałaty, rzodkiewki i szczypiorek to przysmaki, których nie mogliśmy doczekać się przez całą zimę. To podstawy większości wiosennych sałatek. Korzystajcie ze wspaniałego smaku szparagów, roszponki, rukoli i botwinki. Gotowi na kolejne smakowite wyzwania? Sałatka z jajkiem przepiórki to zestaw idealny na powitanie wiosny.

Sałatka z jajkiem przepiórki
Czas przygotowania: 15 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

200 g świeżego łososia
1 opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe
10 pomidorków koktajlowych
8 jajek przepiórczych
ćwierć główki sałaty lodowej
pół główki sałaty radicchio
1 garść kiełków słonecznika
skórka otarta z połowy cytryny
1 szczypta soli morskiej
3 łyżki soku z limonki
4 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Osusz papierowym ręcznikiem łososia. Mięso skrop oliwą z oliwek, dopraw solą oraz cytrynową skórką.
Przygotuj 2 łyżki drewnianych zrębków do wędzenia i wysyp je na suchą patelnię. Na całość nałóż kratkę. Rozgrzej patelnię, aż zrębki zaczną lekko dymić. Następnie połóż łososia na kratce, przykryj patelnie i zostaw na około 3 minuty. Następnie odkryj patelnie i włóż ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Gry ryba będzie już gotowa, odstaw ją do wystygnięcia.
Przyrządź jajka. Ugotuj je na twardo, wystudź oraz obierz z łupinek. Jajka pokrój na połówki. Sałaty porwij, a pomidorki koktajlowe poprzekrawaj na połówki. Opakowanie Sosu sałatkowego Naturalnie smaczne Zioła ogrodowe połącz z oliwią z oliwek i limonkowym sokiem.
Wymieszaj kawałki sałat z kiełkami słonecznika. Do wszystkiego wrzuć pomidorki. Porozkładaj sałatkę na porcje. Na wierzchu rozłóż jajka i porwanego łososia.
Tak przygotowane danie polej wcześniej zrobionym sosem i serwuj z grzankami.

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe / knorr
Koronawirus

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.