POZnań

Foodtrackowy weekend

I Festiwal Smaków Food Tracków  Foto: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Rozpoczęcie sezonu food truckowego już 24 i 25 marca 2018 r. na parkingu przy Arenie Poznań. Food trucki z całej Polski, dania kuchni z różnych stron świata oraz po raz pierwszy w Poznaniu Galimatias, czyli bazar rozmaitości.

Jak co roku Festiwal Smaków Food Trucków zaprasza na smaczne powitanie wiosny. Organizatorzy zaprosili blisko 30 food trucków z daniami inspirowanymi kuchnią i kulturą wielu krajów świata. Na festiwalu pojawią się restauracje na kółkach, które już kilkukrotnie odwiedziły Poznań podbijając serca i żołądki mieszkańców. Pojawi się też wiele nowości. Na wydarzeniu goście będą mogli spróbować m.in. nowojorskiego pastrami, kubańskich kanapek, greckich koft czy burgerów w najlepszym wydaniu. Miłośników kuchni wschodniej z pewnością zadowoli szeroki wachlarz dań azjatyckich: tybetańskie pierożki, chińskie bułeczki bao czy azjatyckie pad thai. Na fanów słodkości czekać będą świeżo wypiekane donuty i hiszpańskie churros.

Pełna lista food trucków:

Wokgang – pad thai
MaoBao – chińskie bułeczki bao
Fresh Donuts – amerykańskie pączki z dziurką 
Jack Burger – burgery
Tsong Kha Momo – tybetańskie pierożki
Letni Kredens – pastrami
El Cartel – kuchnia meksykańska
Arepas – arepy
Cubanos – kubańskie kanapki
Pizza Truck – pizza
Złote Paluchy Churros – hiszpańskie churros
Kultowe Zapiekanki – pół metra szczęścia
Kołowóz – kurczakowi kuleczki,
Fragola – owoce w czekoladzie
Szama-Man – kofty
Panczo – kuchnia meksykańska
Beef’N’Roll – burgery
Up in Smoke – dania kuchni BBQ
Food Patrol – burgery
The Dumplings – pierożki dim sum
Fresh Bike Lemoniada – lemoniady
Curry Boyz – curry
Belgijki – frytki belgijskie z sosami własnej pordukcji
Szwagry – węgierskie langosze
Piano Burger – burgery
Burczy Buła – kanapki
Bike Cafe – kawa
Pan Puh – kuchnia kantońska
Burger Station – burgery

W tym roku na uczestników czeka wiele atrakcji. Po raz pierwszy w Poznaniu w ramach Festiwalu Smaków odbędzie się impreza towarzysząca Galimatias, czyli bazar rozmaitości. Galimatias to miejsce, które skupia osoby z różnych profesji, ceniących jakość oraz niepowtarzalność produktów. Wystawcy to autorzy niebanalnych rozwiązań zarówno tych codziennego użytku, jak również z obszaru mody, sztuki czy też miłośnicy zdrowej żywności. Bazar skierowany jest do wszystkich, którzy cenią rękodzieło, chcą wyróżnić się własnym stylem, szukają wysokiej jakości materiałów, naturalnych produktów czy oryginalnych rozwiązań.

Podusiaki.pl – sensoryczne zabawki i tekstylia dziecięce
BohoZone– kolorowe czapki i szaliki
Fabiola – wyjątkowe, ręcznie robione torebki
KIDI– niebanalne i mega wygodne ubranka dla dzieci
Ludowe Love – biżuteria z folklorystycznym motywem
klareko – kosmetyki dla domu– ekologiczne kosmetyki dla domu
Def-Loft industrialny zakątek– industrialne lustra, bransoletki i ozdoby wielkanocne
Drobiny Czasu – unikalna biżuteria w stylu vintage
Quanna.pl– niebanalne produkty wykonane na szydełku
Jaroński – abstrakcyjne gry słowne, komiksy, kalendarze, plakaty
Buju– ręcznie robione drewniane zabawki,
Szyjątkowo – artykuły dziecięce, przytulanki, poduszki i więcej
pozytywnie zakiszeni – ekologiczna kuchnia

Poza masą pyszności i szeroką ofertą bazaru, na uczestników festiwalu czekać będą strefy aktywności dodatkowych, m.in.:
– Akademia Gier Planszowych – gry, konkursy, porady dla dzieci i dorosłych,
– strefa dla dzieci,
– strefa pokazów – pokazy tańca ulicznego oraz sztuk walki,
– strefa chilloutu,
– zawody kulinarne z nagrodami,
– gra terenowa z nagrodami,
– strefa baniek mydlanych,
– laser tag,
oraz wiele więcej.

Jak co roku uczestnicy wybiorą „Najsmaczniejszego Food Trucka Festiwalu”. Na gości czekać będą miejsca siedzące oraz zadaszenie na wypadek niepogody.

Data: 24-25 marca
Godziny: sobota 12-21 i niedziela 12-20
Miejsce: Arena Poznań
Wstęp bezpłatny.

Partnerzy:
Browar Amber
Rebel
Dobre Moce Baltica
Makro Polska

Partnerzy medialni:
LepszyPOZNAN.pl
Radio Eska
Nasz Głos Poznański

Partnerzy kulinarni:
Kuchnia Poznań
Savory or Sweet?

Użyte w artykule zdjęcia: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter, materiały prasowe

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz