Przepisy

Poznańskie obiadki: prawdziwe risotto z pieczoną papryką i mascarpone

Risotto z papryką  Foto: http://yobada.blogspot.com/

W jednej z popularnych poznańskich “makaronowych” jadłodajni serwowane jest risotto. Jako, że rzadko zdarza mi się stołować na mieście – wiadomo gotowanie jest najlepsze – dopiero niedawno uświadczyłam tego, jak owo risotto wygląda i smakuje. “Zwykły ryż” (prawdopodobnie basmanti) zapiekany z ananasem i sosem bolońskim…

Może nie jestem kulinarnym globtroterem, a o kuchni włoskiej mam średnie pojęcie, ale jednego jestem pewna. Nazwanie tej potrawy risottem jest bardzo na wyrost! Jakie jest prawdziwe risotto? Kremowe, lekko “pakowate”, z dużymi ziarnami ryżu ugotowanymi al dente. Używa się do niego specjalnych odmian ryżu np. arborio.

Wbrew pozorom, nie jest to danie trudne do przygotowania. Cały sekret polega na tym, by cały czas je mieszać i uzupełniać bulionem małymi porcjami.

Risotto z papryką Foto: http://yobada.blogspot.com/

Składniki:
– 3 piersi z kurczaka,
– 400 g ryżu do risotto,
– 250 ml białego wytrawnego wina,
– 1 cebula,
– 5 papryk,
– 3 łyżki sera mascarpone,
– 2 łyżki gęstego jogurtu,
– 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
– 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,
– sól, pieprz..

Piersi kurczaka oczyszczamy, kroimy w kostkę. Zanurzamy w marynacie z koncentratu pomidorowego, jogurtu i mielonej papryki. Marynujemy przez ok. godzinę. Po wyjęciu z lodówki doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy razem z drobno posiekaną cebulą. Odstawiamy.

Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych, dzielimy na części. Pieczemy przez 30 min. w średnio nagrzanym piekarniku, do czasu kiedy skórka na paprykach zacznie czernieć i zrobi się pomarszczona. Upieczoną paprykę wkładamy do worka foliowego, szczelnie zamykamy. Kiedy wystygnie zdejmujemy z niej skórkę. Kroimy w grubą kostkę. Odkładamy.

Osobno przygotowujemy risotto – na rozgrzany tłuszcz wsypujemy ryż, smażymy przez chwilę, po czym dodajemy białe wino i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy ryż wchłonie wino, zaczynamy stopniowo dodawać bulion – tak by wszystkie składniki były przez cały czas przykryte płynem. Ryż gotujemy w ten sposób przez ok. 20 minut, po 10 minutach dodajemy paprykę.

Kiedy risotto jest już gotowe odstawiamy je na kilka minut. Na zakończenie mieszamy z kurczakiem oraz serkiem mascarpone. Doprawiamy, możemy posypać startym parmezanem..

Gotowe!

Pozdrawiam

Więcej moich przepisów znajdziecie na blogu kulinarnym Obados na Obiados


4 komentarzy

kliknij by dodać komentarz

  • rzeczywiscie w Picolo jest paskudna zapiekanka, ale makaron po bolońsku może być aaa i sałatki są zdecydowanie najlepsze

  • apetico – chociaz ja kupuje najtanszy ryz – wszystko kwestia gotowania, czasem drogi ryz jest niewiel wart a zwykly jest jaki byc powinien 🙂

  • uwielbiam wszystko z ryżem! ale nie cierpię ryżu w woreczkach! można też podsyłać własne przepisy?

  • Hi hi domyslam sie co to za makaronowa jadlodajnia. ale jak na studenckie warunki jest spoko. A moze ktos ma jakis przepis na kuchnie polska? Zamowilam ziemniaki z wiemcojem.pl zrobilam zapiekanke ziemniaczana, frytki i nie mam pomyslu na nastepne dania. Pomoze ktos?