Na widelcu

Biała parzona certyfikowana i bardzo świąteczna

Kiełbasa biała - wielkpolski produkt regionalny  Foto: Izba Rzemieślnicza w Poznaniu/ materiały prasowe

Wiele osób nie wyobraża sobie zbliżających się świąt Wielkanocy bez kiełbasy białej parzonej wielkopolskie. Ten przysmak, podobnie jak rogal świętomarciński, jest zarejestrowany jako Chronione Oznaczenia Geograficzne.

Co wyróżnia naszą białą kiełbasę parzoną? To kiełbasa wieprzowa produkowana w województwach wielkopolskim, lubuskim i kujawsko-pomorskim. Jedynymi przyprawami są sól, pieprz, czosnek i majeranek. Tym samym ten regionalny produkt znalazł się w europejskim rejestrze tradycyjnych wyrobów o najwyższej jakości.

Oczywiście wyrób tak oznaczony musi się charakteryzować ściśle określonym smakiem, najwyższą jakością, a nawet odpowiednim kolorem – informuje Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy – musi też być zrobiona nie później niż 48 godzin od uboju trzody chlewnej.

Komisja Europejska informuje, że w ostatnich latach popularność tego regionalnego przysmaku wzrosła i rzeźnicy zaczęli ją wyrabiać także poza sezonem świątecznym, choć w tym czasie smakuje najlepiej. By zagwarantować najwyższą jakość każdego roku Ogólnopolski Cech Rzeźników Wędliniarzy Kucharzy przyznaje specjalne certyfikaty. W tym roku pochwalić się nimi mogą te oto zakłady:

  • Rzeźnictwo Zyguła, Zbąszynek
  • Zakład Mięsny Konarczak, Pogorzela
  • Zakłady Mięsne Szajek, Granowo
  • Zakłady Mięsne Mielczarek, Komorniki
  • Zakłady Mięsne Bystry, Swarzędz
  • Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Dworecki, Chojno
  • Waldi Zakłady Mięsne, Grodzisk Wielkopolski
  • Agro-Handel, Krzywiń
  • Zakłady Mięsne Dolina Noteci, Czarnków
  • Zakłady Mięsne Kozłowski, Wielichowo.

 

Podobno w Wielkopolsce kiełbasa ta najczęściej podawana jest w żurku, choć może być też podawana jako smażona na smalcu z cebulką i drobno posiekanymi kwaśnymi jabłkami lub po prostu grillowana. Doskonała jest także po prostu parzona i podawana z chrzanem z małego słoiczka od firmy, która w Poznaniu znana jest od dziesięcioleci.

 

Użyte w artykule zdjęcia: Izba Rzemieślnicza w Poznaniu/ materiały prasowe

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz