Przepisy

Śniadanie inspirowane Azją

Śniadanie inspirowane Azją  Foto: kalememaybe.com / Carina Wolff

Na pewno znacie powiedzenie podróże kształcą. Trudno się z tym nie zgodzić. Nawet takie podróże, jak ta, na którą was dzisiaj zapraszamy. Będzie to wyprawa po smaki Azji, ale przez Stany Zjednoczone.

Carina WolffWłaśnie w USA mieszka, uczy się i gotuje Carina Wolff. Jest ona również autorką bloga z wuchtą ciekawych przepisów KaleMeMaybe. Przeglądając je znaleźliśmy przepis na śniadanie inspirowany kuchnią azjatycką.

Moje przepisy mają zainspirować do jedzenia różnorodnych potraw, które dają najwięcej korzyści, ale mam nadzieję, że także dużo radości – pisze Carina Wolff – moją pasją jest edukowanie ludzi o zdrowym jedzeniu, stąd pomysł na Kale Me Maybe, gdzie mogę podzielić się tą wiedzą i kreatywnością z innymi.

Propozycja na niedzielne śniadanie według przepisu Cariny Wolff jest smaczna i zdrowa. Wymaga jednak odrobiny przygotowania. Chyba, że macie dobrze zaopatrzoną lodówkę czy spiżarnię.

Oto co będzie nam potrzebne, by przygotować naszą azjatycką miskę:

½ średniej słodkiej pyry
1 łyżeczkę i 1 łyżkę oliwy z oliwek extra virgin
2 ząbki czosnku
1 ½ szklanki jarmużu
1 jajo
4 łodygi broccolini
szczypior
½ niedużego awokado
1 łyżeczka majonezu
2 łyżeczki oleju sezamowego
czerwone płatki chili, pieprz

Największy problem może być z łodygami broccolini.  Można je oczywiście zastąpić brokułami, choć smaki nieco się różnią. Mając to wszystko możemy przystąpić do pichcenia.

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury około 220°C. Równolegle naszą słodką pyrę kroimy na cienkie, podłużne paski i układamy na folię aluminiową, którą wcześniej wyłożyliśmy blachę. Skrapiamy to 1 łyżeczką oliwy i pieczemy przez około 20 minut.

Gdy pyry grzeją się w piekarniku, możemy posiekać czosnek. Wrzucimy go za chwilę do rozgrzanej w garnku oliwy (ok. 1 łyżki). Podsmażamy go przez kilkadziesiąt sekund i dodajemy jarmuż. Gotujemy około minuty. Jarmuż musi nieco zmięknąć. Nie pozwólmy mu jednak się rozgotować. Gdy uznamy, że jest już gotowy układamy to wszystko w misce.

Na tym samym tłuszczu podsmażamy jajko. Smażymy tak, by ścięło się białko, ale żółtko niech będzie lekko płynne. Gotowe? Dodajemy do miski, w którym jest już przygotowany wcześniej jarmuż.

Broccolini gotujemy około 3 minut, aż będą miękkie. Można (ale nie trzeba) dodać odrobiny oliwy. Jeśli są już miękkie, także lądują w misce.

Teraz siekamy drobno zielony szczypior i kroimy awokado. Wsypujemy to także do miski. Sprawdzamy czy włożone do piekarnika pyry są już dobre, a jeśli tak to również dodajemy je do miski.

Olej sezamowy mieszamy z majonezem aż do “gładkiej” konsystencji. Polewamy nim wszystkie składniki w misce i posypujemy do smaku (i ozdoby) czerwonymi płatkami chili i pieprzem.

Smacznego! Jeśli zrobicie to danie, pochwalcie się i prześlijcie zdjęcia na news@lepszyPOZNAN.pl. Możecie także podzielić się z czytelnikami Waszymi pomysłami na niedzielne śniadanie.

Więcej ciekawych przepisów Cariny Wolff znajdziecie na jej stronie KaleMeMaybe.

Śniadanie inspirowane Azją

(foto: Carina Wolff)

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz