Aglomeracja

Sushi Master ze Swarzędza jedzie do Tokio na World Sushi Cup

Adrian Kiersnowski I miejsce  Foto: materiały prasowe / Pyza

W ostatnią sobotę w Wielkim Finale Poland Sushi Cup 2019 wystartowało 19 najlepszych zawodników, wybranych w drodze eliminacji. Jury wyłoniło Zwycięzcę, który będzie oficjalnie reprezentował Polskę w World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio.

W zmaganiach konkursowych wzięło udział 19 finalistów. Zawodnicy pracowali naprzemiennie w 2 grupach, przy czym żadna z grup nie mogła obserwować siebie nawzajem. Rano, przed oficjalnym rozpoczęciem konkurencji, zawodnicy dokonali losowego wyboru grupy i stanowiska pracy.
Zadania konkursowe oceniało Jury pod nadzorem merytorycznym przedstawiciela World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa.
W skład jury ponadto weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie. Zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Suhi Cup

Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów
Iulian Constantin, Rumunia
Jorge Dionicio, USA
Vladimir Pak, Norwegia
Wagner Spadacio, Brazylia

Zawodnicy brali udział w 4 konkurencjach:

Sprawianie łososia w japońskim stylu sanmai oroshi. Na tę konkurencje zawodnicy mieli 15 minut. Oprócz właściwego wyfiletowania i przygotowania ryby, należało wykroić jeszcze 10 plasterków fileta do sushi nigiri
Sprawianie dorady w japońskim stylu sanmai oroshi. Konkurencja trwała 10 minut (wszyscy zawodnicy zakończyli ją przed czasem). Zadanie było podobne, jak w przypadku łososia.
Kompozycja edo-mae, która wg zasad powinna składać się z 35-45 elementów, przy czym jako elementy były liczone również dekoracje itp. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Na przygotowanie zestawu zawodnicy mieli 40 minut
Kompozycja kreatywna – tu można było korzystać z dowolnych składników oraz własnych autorskich pomysłów na wykreowanie talerza sushi, który musiał się składać z 35-45 elementów oraz dodatkowych 10 kawałków sushi do degustacji jury i zostać przygotowany w przepisowym czasie 40 minut.

Po zsumowaniu wszystkich punktów, w poszczególnych konkurencjach, Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został Adrian Kiersnowski ze Swarzędza. To on będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio

Użyte w artykule zdjęcia: materiały prasowe / Pyza

Tagi:

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz