Aktywne święta. Tradycyjne święcone w Dziekanowicach

Autor: miarecki. Poznań, 21 Kwietnia 2019

W Wielkopolskim Parku Etnograficznym w Dziekanowicach Wielkanoc obecna jest poprzez aranżacje świąteczne w zabytkowych wnętrzach. W dworze ze Studzieńca i kilku domach w muzealnej wsi przygotowane będzie „święcone”.

Jajka, chleb, kiełbasa, placek i baranek z masła to podstawowe produkty przygotowywane na wielkanocne śniadanie. Ilość i rozmaitość potraw szykowanych na święta zależała i zależy od zamożności rodziny i od panujących w domu zwyczajów.

Biedniejsi mieli skromne „święcone”, niekiedy będące podarunkiem od bogatszych gospodarzy, zamożniejsi bardziej obfite, a szczególnie okazałe było „święcone” w dworze, bogatsze choćby o mazurki.

Park Etnograficzny w Dziekanowicach zaprasza w Poniedziałek Wielkanocny w godzinach od 11.00 do 16.00

Użyte w artykule zdjęcia: Muzeum Etnograficzne w Dziekanowicach , lednica.pl / materiały prasowe

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.