Na widelcu

Gotowanie jak u Fridy Kahlo

Lunch meksykański w Concordia Taste  Foto: Społdzielnia PR / materiały prasowe

Słynne bankiety Fridy Kahlo w Casa Azul słynęły z dań przepełnionych rodzimymi, tradycyjnymi smakami. Po zobaczeniu wyjątkowej wystawy malarki w Centrum Kultury Zamek jest okazja do posmakowania kuchni meksykańskiej pełnej ostrości i pierwotnego aromatu w ramach live cooking i tematycznych wieczorów w Concordia Taste.

Z troską o ich odtworzenie specjalne przepisy dla poznańskiej restauracji przygotowała Pamela Montellano Lopez, szefowa kuchni w Ambasadzie Meksykańskiej.

Fascynację Fridy Kahlo tradycyjnymi meksykańskimi motywami widać nie tylko w jej malarstwie i ubiorze, ale również kuchni. Legendarne bankiety, które przygotowywała w słynnym Casa Azul przepełnione były daniami z jej rodzinnej kultury. Uwielbiała wszystko, co emblematyczne i rdzennie meksykańskie – stała się więc na świecie rozpoznawalnym symbolem kraju, z którego pochodziła.

W listopadzie 2010 roku kuchnia meksykańska została wpisana na listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego UNESCO jako wzorzec kulturowy zawierający techniki kulinarne i obrzędy stosowane od wieków. Ekspozycja „Frida Kahlo i Diego Rivera. Polski kontekst” zainspirowała restaurację Concordia Taste do stworzenia pretekstu do rozsmakowania się nie tylko meksykańskiej kuchni, ale również kulturze.

Kuchnia meksykańska to wielka różnorodność dań, przypraw, aromatów i smaków. Inspiracja tradycją Indian oraz silne wpływy europejskie tworzą na talerzach wybuchową i egzotyczną mieszankę.

W sobotę 7 października o 19:00 Concordia Taste zaprasza na wieczór „Kuchnia Fridy Kahlo. Live cooking”. Oryginalne przepisy inspirowane historią kraju Fridy, a także spotkaniami w Casa Azul, przekazała restauracji Pamella Montellano Lopez – szefowa kuchni ambasadora Meksyku w Polsce i absolwentka prestiżowych studiów gastronomicznych na Universidad del Claustro de Sor Juana w Ciudad de México.

Zasada live cookingu w Concordii Taste jest niezmienna. Cena 65 zł obejmuje wszystkie dania dla jednej osoby w nieograniczonej ilości.

Na wybrane tygodnie w październiku, listopadzie i styczniu szef kuchni Tomasz Olewski przygotował również specjalne menu. Potrawy rodem z Meksyku stworzył w oparciu o tradycyjne przepisy, a także swoje autorskie interpretacje. Od poniedziałku do piątku meksykańskich dań będzie można skosztować w menu lunchowym.

Użyte w artykule zdjęcia: M.Zakrzewski / Concordia, Społdzielnia PR / materiały prasowe

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz