Na widelcu

Biała chroniona geograficznie

Wielkanoc - Mięsne Święta - Polska Tradycja  Foto: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Biała kiełbasa parzona wielkopolska jest niezwykle smaczna i od teraz może być dodatkowo wyróżniona znakiem chronionym oznaczeniem geograficznym. Sporządzanie białej kiełbasy w Wielkopolsce ma tradycję sięgającą XVII wieku.

Tym znakiem od 7 lipca możemy oznaczać nasz wielkopolski specjał – “kiełbasę białą parzoną wielkopolską”

Ten wielkopolski specjał chcieli w ten sposób chronić wędliniarze, w których imieniu odpowiedni wniosek złożyła poznańska Izba Rzemieślnicza. Dzięki temu nazwa kiełbasa biała parzona jest od teraz chroniona oznaczeniem geograficznym Unii Europejskiej.

Chronione oznaczenie geograficzne (PGI) to nazwa regionu, konkretnego miejsca albo, w wyjątkowych przypadkach, nazwa kraju używana do opisu produktu rolnego lub artykułu spożywczego pochodzącego z konkretnego miejsca, regionu albo kraju. Produkt ma szczególną jakość, reputację lub inne cechy przypisywane temu regionowi. Produkcja, przetwórstwo lub przygotowanie produktu odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym.

Biała kiełbasa znalazła się zatem w ekskluzywnym gronie produktów, których jakość i smak jest gwarantowany, a producentów chroni przed nieuczciwymi konkurentami, wypuszczającymi na rynek podróbki.

 

Użyte w artykule zdjęcia: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz