Przepisy

Światowy Dzień Makaronu – to właśnie dzisiaj

Rodzaje makaronów  Foto:

Już dzisiaj wszyscy miłośnicy makaronu będą mieli doskonałą okazję do świętowania, gdyż właśnie 25 października obchodzimy – Światowy Dzień Makaronu. Jak ugotować idealny makaron? Co to znaczy „al dente”?

Zadbaj o to, aby w garnku znalazła się odpowiednia ilość wody. Zwykle idealne proporcje to 1 litr na każde 100 g suchego produktu. Dzięki temu łatwiej będzie go mieszać w trakcie gotowania. Do makaronu nie musisz dodawać soli – wystarczy duża ilość wody. Makaron powinien być wrzucany bezpośrednio do wrzącej wody. Ten gotowany w niższej temperaturze niż 100 st.˚C nie będzie szczególnie apetyczny.

Najpierw sprawdźmy, czy woda jest wrząca, a dopiero później dodajmy do garnka makaron – tłumaczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Makaron „al dente” to taki, który nie został do końca ugotowany i występuje w postaci półtwardej. Łatwo przeoczyć idealny moment, w którym powinno się go odcedzić, dlatego warto próbować co jakiś czas, czy jest już gotowy. Idealny poznasz po tym, że po przecięciu makaronu będzie widoczna ciemniejsza warstwa w środku.

Niektórzy twierdzą, że do gotującej wody powinno się dodać olej. Zabieg ten ma za zadanie ochronić makaron przed ewentualnym sklejeniem się. Tak naprawdę to odpowiednia ilość wody użyta do gotowania makaronu wystarczająco przed tym chroni.

Makaron powinno się go podawać świeżo po ugotowaniu. Przelewanie zimną wodą jedynie go wyziębi – co nie jest szczególnie pożądane w przypadku gorących dań.

To, co by zaplanować sobie na obiad?

Spaghetti bolognese z warzywami i grzybami

Składniki:
200g makaronu spaghetti ­
2 opakowania krojonych pomidorów z puszki ­
1 opakowanie Knorr Naturalnie smaczne ­Spaghetti Bolognese ­
cukinia ­
papryka ­
150g pieczarek ­
cebula ­
szczypta świeżej bazylii ­
łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Pokrój drobno cebulę. Cukinię i paprykę pokrój w drobną kostkę. Dokładnie umyj pieczarki, osusz i pokrój na plasterki. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu i odcedź.
W czasie gdy makaron się gotuje, przesmaż cebulę w 1 łyżce oleju do momentu gdy zacznie zmieniać kolor. Dodaj pieczarki, cukinię i paprykę. Smaż na dość mocnym ogniu przez około godzinę.
Wymieszaj pomidory z puszki z zawartością opakowania Knorr Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Dodaj warzywa i gotuj jeszcze przez 20 minut. Wymieszaj makaron z sosem i podawaj z listkami świeżej bazylii.

Użyte w artykule zdjęcia:

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz