Aglomeracja

Grzyboznawcy pomogą

Grzyby  Foto: sxc

Jak zawsze z początkiem sezonu grzybowego Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna zaprasza do swojej siedziby na dyżury grzyboznawców. Każdy może się tu zgłosić z zebranymi grzybami do specjalisty, by stwierdził, czy nie ma wśród nich trujących.

Ewelina Suska, rzeczniczka prasowa WSSE, przypomina, że należy zbierać wyłącznie te grzyby, co do których mamy pewność, że są jadalne, chociaż i tak zawsze warto konfrontować je z atlasem grzybów. Wiele sposobów “domowych” na sprawdzenie, czy grzyb jest trujący czy też nie – nie jest prawdziwych.

Nieprawdą jest, że grzyby trujące mają piekący, gorzki smak – mówi Ewelina Suska. – Najsilniej trujący muchomor zielonawy (sromotnikowy) ma łagodny smak. Wskazówką nie jest też to, że grzyb został nadgryziony przez jakieś zwierzę, bo na przykład ślimaki chętnie żerują na muchomorach czerwonych. Nieprawdą jest też, że wszystkie grzyby jadalne mają pod kapeluszem rurki, a niejadalne – blaszki. Na przykład pieprznik jadalny popularnie zwany kurką pod kapeluszem posiada blaszki, a niejadalny goryczak żółciowy – rurki.

Panuje powszechne przekonanie, że wielokrotne obgotowanie grzybów niejadalnych pozwala pozbyć się z nich toksyn, tymczasem to nieprawda. Wśród grzybów są też i takie – jak na przykład czernidlak jadalny – które same w sobie trujące nie są, ale jeśli w ciągu trzech dni od zjedzenia grzyba wypije się alkohol, to dojdzie do silnego zatrucia.

Rzeczniczka przypomina też, że do koszyka powinny trafiać wyłącznie grzyby zdrowe, nie zaczerwienione, nasączone wodą lub nadpleśniałe. Sam koszyk powinien być przewiewny, najlepiej z wikliny. W żadnym wypadku nie należy zbierać grzybów do reklamówki, a zbierając trzeba je delikatnie wykręcać z ziemi, by nie uszkodzić grzybni. Odcinane trzonka nie tylko niszczy grzybnię, ale też uniemożliwia właściwe rozpoznanie gatunku.

Zebrane grzyby warto zanieść do Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu ul. Libelta 36, gdzie w pokoju 113 grzyboznawcy udzielają bezpłatnie porad grzybowych od poniedziałku do piątku w godzinach od 8:00 do 17:00, a w soboty i niedziele od 12:00 do 16:00.

Użyte w artykule zdjęcia: sxc

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz