Na widelcu

Kuchnie świata nad Wartą

Keiko Seike Olszewska  Foto: fb / KontenerART

Jeśli jesteście ciekawi smaków z różnych zakątków świata, koniecznie zaplanujcie sobie wizytę na KontenerART w najbliższą niedzielę. Poznaniacy z wyboru prezentować będą swoje rodzinne strony, które poznamy od kuchni.

Będziemy mieli zatem okazję skosztować dań, które są charakterystyczne między innymi dla Meksyku, Korei, Japonii, Grecji, Gruzji czy… Barbadosu.

Drodzy, na ten wyjątkowy dzień, oprócz naszych stałych pozycji, czyli karaibskich wrapów z wołowiną, kurczakiem, krewetkami oraz z prażonym jabłuszkiem i tamaryndowcem, nasza Szefowa Kuchni przygotowuje coś specjalnego – zapowiada restauracja karaib’ska.

Podczas tego wydarzenia będziemy mogli zjeść zatem specjalnie przygotowane dwie wersje karaibskiej jambalaya. Pierwsza z kurczakiem i bekonem oraz wersja druga z mątwą i krewetkami.

Jedną z wielu atrakcji zaplanowanych na niedzielę będzie z pewnością kulinarny pokaz Smaki Gruzji, który poprowadzi George Bezuashvili, Gruzin od 18 lat mieszkający w Polsce a od dwóch lat w Poznaniu. Odkryje on przed nami tajniki przygotowania tradycyjnych gruzińskich szaszłyków z grilla, słynących z wyjątkowego smaku, które przygotowuje z karczku wieprzowego.

Jest to rodzaj chaczapuri, a więc twarogu z chlebem z grilla czyli szaszłyk serowy – zapowiadają organizatorzy – tajemnicą charakterystycznego smaku szaszłyków z karczku jest marynata przygotowywana z dodatkiem przypraw gruzińskich.

Tak przygotowany szaszłyk jest podawany z lawaszem (pieczywo) sałatką oraz sosem. Brzmi apetycznie prawda?

Oto poznanianki i poznaniacy, którzy pokażą nam kuchnię ze swoich dalekich nieraz, rodzinnych stron. Będzie okazja nie tylko przyglądania się ich pracy i kosztowania tego, co przygotują, ale również porozmawiania o kuchni, ich kulturze i ciekawostkach.

Miriam Escamilla – kuchnia z Meksyku, Min Han – kuchnia z Korei, Keiko Seike Olszewska – kuchnia z Japonii, Panagiotis Karafilis – kuchnia z Grecji, Carolyn Trotman-Grabek – kuchnia z Barbados oraz Giorgi Beżuaszwili – kuchnia z Gruzji

Na wydarzenie Kuchnie świata. Poznaniacy prezentują swoje rodzinne strony zapraszamy do KonterART w niedzielę (24.07) od godziny 12:00 do 23:00.

George Bezuashvili - pokaz Smaki Gruzji

1 komentarz

kliknij by dodać komentarz