smaczneGO

V Noc Restauracji

5. Figa - Polędwica jagnięca w czarnym curry, koper włoski, pasternak, czarna oliwka, pachnotka, sos ma  Foto:

W najbliższy piątek 20 maja będzie można zasmakować w specjalnie przygotowanych Nocnych Daniach i Nocnych Menu. Najlepsze autorskie restauracje, jakościowe produkty, pokazy gotowania na żywo oraz najwybitniejsi szefowie kuchni to znaki rozpoznawcze Nocy Restauracji.

Inspiracją do tworzenia Nocnych Dań isą w tym roku „Zioła i przyprawy”. To właśnie taki temat wybrali organizatorzy. Aromatyczne dania i najlepsze restauracje otwarte do późnych godzin nocnych, będą czekać na wszystkich kulinarnych pasjonatów już od godziny 18:00 20 maja. Listę restauracji uczestniczących w tegorocznej edycji, propozycje Nocnych Dań, Nocnych Menu oraz godziny i tematy pokazów kulinarnych dostępne są na stronie www.nocrestauracji.pl.

W V Edycji Nocy Restauracji w Poznaniu wyraźnie widać, że szefowie kuchni coraz chętniej sięgają po jakościowe lokalne składniki. Cieszy to, że wśród kreacji nocnych dań walczących o Grand Prix Nocy Restauracji niejednokrotnie pojawiają się potrawy z jagnięciny. A są to między innymi jagnięcina z czubricą, truskawką z kawą i chilli w Avocado Restaurant & Wine, jagnięcina w sosie masala z ryżem basmati i kolendrą, w Bazar 1838, polędwica jagnięca w czarnym curry z koprem włoskim, pasternakiem, czarną oliwką, pachnotką i sosem maderowym w restauracji Figa. Biodrówka jagnięca z glazurowanym jogurtem, tatarakiem i sosem jęczmiennym będzie oczekiwała na gości Jadalni, natomiast wolno duszona jagnięcina w gęstym sosie na lubczyku, miodzie i lokalnych dzikich ziołach w Lars, Lars & Lars. Kolejną smakowitą pozycją są dania z dziczyzny i tu warto wspomnieć o: potrawie z jelenia z jałowcem, ostropestem plamistym, liściem laurowym, cząbrem, ciecierzycą, wędzonym czosnkiem, sezamem i kminkiem. Taką kompozycją smaków zachęca gości szef kuchni z restauracji Monidło. Schab z dzika podany z prasowanym bekonem, na puree ziemniaczano-ziołowym, dekorowanym świeżymi pokrzywami, mchem ziołowym i paloną trawą żubrową będzie dostępny tego wieczoru w Niku.

Ponieważ tematem tegorocznej edycji są zioła i przyprawy zachęciliśmy szefów, żeby podzielili się z nami swoimi fascynacjami. I tak bardzo intrygujące wydaje się połączenie smaków perliczki konfitowanej z czosnkiem i rozmarynem, olejem tymiankowym, trubulą i musztardowcem z grzybami shimeji. Taką kompozycją smaków zachęca gości szef kuchni restauracji ROOM. Egzotyki nie brakuje zestawieniom proponowanym przez Oskomę gdzie raja i ostryga zestawione są ze szparagami w glazurze ziołowej, octem z jabłek i werbeny cytrynowej. Proste, ale niebanalne wydaje się być połączenie czerwonego kurka na szafranowym risotto, które przygotował szef kuchni Świńskie Uszy. W Drukarnia Skład Wina & Chleba turbot będzie przyprawiony koprem ogrodowym i zatarem. Jeśli ktoś kocha smak miodu to powinien zajrzeć do restauracji PASTELA Restaurant & Cafe, gdzie szynka złotnicka będzie pieczona właśnie w miodzie z ziołami i sosem śliwkowym. W restauracji NOON Ilonn smak śródziemnomorskiego ramen i owoców morza został uzupełniony oregano, tymiankiem, cząbrem i szafranem. Dla poszukiwaczy smaków przypraw z dalekiej Azji nie lada okazją będzie możliwość spróbowania karmazynu z chilli, imbirem, mlekiem kokosowym, dzikim ryżem, wędzonym mango i werbeną w Cucinie. Restauracja Toga w nazwie swojego nocnego dania zadaje uczestnikom Nocy Restauracji w Poznaniu dwa pytania: „Czy wołowe jądra da się zjeść? A co robi tu kasza z limonką i chilli?”

Podczas Nocy Restauracji w Poznaniu trudno będzie się nudzić. Na gości w restauracjach czekają pokazy kulinarne.
W Drukarnia Skład Wina & Chleba na Podgórnej 6 od godziny 21:00 rozpocznie się pokaz produkcji czekolady i wypieku chleba. Wielkich emocji można spodziewać się w Oskomie. Tam, o 22:00, będzie można wziąć udział w pokazie kuchni molekularnej w wykonaniu szefa kuchni Adama Adamczaka, z udziałem Adama Hołogi uczestnika programu Mam Talent. W Lars, Lars & Lars od godziny 20:00 szef kuchni Michał Orłowski na oczach gości będzie przygotowywał przekąski typu „amuse bouche” i częstował nimi gości. Świńskie Uszy zapraszają na pokaz barmański w wykonaniu Szefa Baru – Łukasza Raźniewskiego. Arkana barmańskiej sztuki będzie można poznać także w Avocado Restaurant & Wine o 20:00, natomiast o 22:00 rozpocznie się live cooking Nocnego Dania, czyli jagnięciny z czubricą, z Grzegorzem Filozofem. W Jadalni będzie możliwość posłuchania muzyki na żywo w wykonaniu Dj KeaLa. O 21.00 dodatkowo odbędzie się tam pokaz piw rzemieślniczych, a o 21:30 pokaz przygotowywania Nocnego Menu na żywo. Cucina o 21:00 oferuje pokaz przygotowywania chicken & vegetables pakora, a muzyki na żywo z cyklu Jacek Winkiel i Przyjaciele będzie można u nich posłuchać w godzinach od 19.00 do 22.00. Ożywczy pokaz szykuje się w Bazarze 1838, gdzie zostanie przedstawiony proces przygotowania sorbetu z zielonego jabłka i sferycznego jogurtu.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz