Na widelcu

Dynia na Hallowen i do garnka

Dynie na Rynku Wildeckim  Foto: TD

Okres jesienny kojarzy nam się ze spadającymi liśćmi, deszczową pogodą i okazałymi, pomarańczowymi dyniami. Nie muszą one służyć jedynie do wystrojów wnętrz na Halloween. Można je z powodzeniem wykorzystać w naszych codziennych posiłkach. Spożywając dynię dostarczamy organizmowi dawkę betakarotenu oraz witaminy C. Ważne jednak, aby pamiętać, że to warzywo w zbyt dużych ilościach może też niekorzystnie wpłynąć na nasze zdrowie.

Dynia najlepsza ma jesienne chłodyNależy uważać, aby nie opierać posiłków jedynie na dyni. Podczas obróbki zachowuje się ona podobnie jak marchewka – w następstwie rozgotowania osiąga wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to, że spożycie dyni znacznie podnosi poziom stężenia glukozy we krwi. Warto więc do posiłku dodać także inne produkty, które obniżą ładunek glikemiczny całości. Może to być brązowy ryż, cukinia, papryka czy czosnek – mówi Monika Białasik, dietetyk Body Chief

Cukinia, czyli odmiana dyni, nazywana też kabaczkiem, znajduje swoich zwolenników m.in. wśród osób pragnących utrzymać szczupłą sylwetkę. Może pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, ponieważ jest produktem niskoenergetycznym – zawiera jedynie 15 kcal na 100 g produktu, zatem dobrze sprawdzi się jako dodatek do dań zwiększający wizualnie ich objętość.

Ponadto dobrze smakuje i wzbogaca posiłek o betakaroten i błonnik pokarmowy, który przyspiesza przemianę materii. Cukinia może być podawana na wiele sposobów, stanowić część obiadu, napoju a nawet pysznego deseru.

Warzywa sezonowe to nie tylko dynia i jej odmiany. Rosnącą popularnością cieszy się także bakłażan, w niektórych krajach uważany nawet za afrodyzjak. Jest niskokaloryczny, lecz ze względu na charakterystyczny smak nie trafia w gusta wszystkich.

Bakłażan zawiera więcej błonnika niż papryka czy cukinia oraz dostarcza większej ilości potasu niż powszechnie kojarzone z tym składnikiem mineralnym pomidory. Antyoksydanty zapewniają nie tylko intensywną barwę bakłażana, ale także pozwalają na walkę z wolnymi rodnikami w organizmie człowieka – dodaje Monika Białasik, dietetyk Body Chief.

W czasie częstych zachorowań i przeziębień, gdy warto szczególnie zadbać o swoją odporność, pomocne mogą być również sezonowe warzywa, w tym bogata w witaminę C papryka, która ma jej więcej niż cytrusy. Surowa papryka jest ciężko-strawna, dlatego dla lepszego przyswajania przed spożyciem należy ją odpowiednio przygotować poprzez obróbkę termiczną. Można ją podawać w postaci zupy krem, grillowanej przekąski lub ugotowaną na parze.

Posiłki w ciągu dnia powinny być zdrowe i zbilansowane. Dzięki sezonowym owocom i warzywom będą bardziej kolorowe i jeszcze smaczniejsze. Zadbajmy o swoje żywienie, ale także o zdrowie oraz kondycję. Dynia, bakłażan czy kabaczek to hity sezonu, które warto włączyć do codziennego menu.

Dynia - sezonowo i zdrowe warzywa

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz