Na widelcu

W tych pubach pracują najlepsi barmani

PU_Experience Day_2014_2  Foto:

Aż 7 barmanów z Poznania zakwalifikowało się do konkursu mającego wyłonić mistrza sztuki barmańskiej. W konkursie organizowanym przez czeskiego producenta piwa trzeba wykazać się sporymi umiejętnościami, m.in. serwowania piwa na kilka sposobów!

PU_Experience Day_2014_2Pilsner Urquell Polish Master Bartender to jeden z najbardziej znanych i cenionych konkursów barmańskich. Daje on uczestnikom możliwość nieustannego podnoszenia swoich kwalifikacji, dzielenia się doświadczeniami oraz zdobycia cennych nagród.

W tym roku konkurs realizowany jest wyłącznie w Polsce. Pierwszą rekrutację przeszło ponad 100 barmanów, którzy musieli przejść specjalny test sprawdzający wiedzę i umiejętności serwowania piwa na kilka popularnych w Czechach sposobów. Wśród finalistów są: Maciej Musiał z The Dubliner Pub, Maciej Lemisz i Jonatan Mróz, (Whisky Bar 88), Malwina Lisicka, Pysna Chalupa, Mariola Lewadowska, (Klub Stare Kino), Wojciech Stefanik i Dawid Pijacki (The Dubliner Irish Pub)

Kolejnym etapem w drodze do zwycięstwa jest wizyta tzw. tajemniczego klienta. Podczas jego niezapowiedzianej i anonimowej wizyty barmani będą musieli wykazać się wcześniej zdobytą wiedzą. Wynik przesądzi o udziale w sierpniowych finałach regionalnych, gdzie oceniana będzie autoprezentacja, blind tasting (czyli rozpoznawanie marki piwa jedynie po jego smaku) i serwowanie w dwóch wariantach – międzynarodowym stylu i na sposób czeski.

Poznaniacy już w poprzednich latach odnosili sukcesy w krajowych finałach. W ubiegłym roku Jerzy Majewski z pubu The Dubliner zajął trzecie miejsce, a dwa lata temu najlepszym barmanem w ogólnopolskim finale konkursu został Paweł Niklas, także barman z Poznania.

Konkurs - najlepsi piwni barmani Foto: mat. prasowe

Tagi:

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz