Aglomeracja Na widelcu

Rumpuć i bambrzok czyli Pięć dni z życia Bambra

Przepis na Bambrzoka  Foto: Małgorzata Opala

„Pięć dni z życia Bambra“, to nowa propozycja Zagrody Bamberskiej, która zaprasza na prawdziwie poznańskie wydarzenie kulinarne.

Przepis na Bambrzoka Foto: Małgorzata OpalaOd 4 do 8 sierpnia w Zagrodzie będzie można spróbować tradycyjnych bamberskich dań serwowanych do bamberskiego piwa. W skład menu wchodzi m.in. warzywny rumpuć oraz tradycyjny bambrzok. Są to propozycje nowego szefa kuchni Sergiusza Hieronimczaka.

Sergiusz Hieronimczak ostatnie 10 lat spędził w Londynie pracując w takich miejscach jak Hotel Savoy, Hotel Mandarin Oriental czy Payton & Byrne. W Anglii ukończył prestiżowy Westminster Kingsway College posiada także Advanced Diploma in Culinary Arts

Pracowałem z najlepszymi, zawsze z szeroko otwartymi oczami – podkreśla. Zagroda Bamberska to miejsce z jasno określoną tożsamością kulinarną. Można to porównać do cyklu edukacyjnego. W Zagrodzie magisterium robimy z kuchni polskiej, doktorat z kuchni wielkopolskiej, a habilitację z kuchni bamberskiej.

Towarzystwo Bambrów Poznańskich od chwili swego powstania podjęło inicjatywę wprowadzenia w życie kulturalne Poznania tradycji corocznego organizowania Święta Bamberskiego. Chodziło o upamiętnienie rocznicy podpisania pierwszego kontraktu między miastem, a bamberskimi osadnikami, co według zachowanych dokumentów nastąpiło w dniu 1 sierpnia 1719 r. Obchody zwyczajowo przypadają w pierwszą sobotę po 1 sierpnia.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz