Na widelcu

Startuje Akademia Kulinarnego Poznania

Akademia kulinarnego poznania  Foto: lepszyPOZNAN.pl / Piotr Rychter

Coraz częściej zakładamy kucharskie fartuchy i eksperymentujemy w kuchni. To z pewnością zasługa wielu programów kulinarnych, publikacji, charyzmatycznych szefów kuchni, ale również… dostępności produktów, które możemy wykorzystać. Wszyscy miłośnicy gotowania będą mieli okazję wkrótce doskonalić swoje umiejętności pod okiem mistrzów patelni z poznańskich restauracji. Staruje Akademia Kulinarnego Poznania.

Jak podkreślają pomysłodawcy Akademii jest to unikatowy w skali kraju program warsztatów kulinarnych, w który zaangażowały się renomowane restauracje z naszego miasta. Spotkania odbywać się będą w specjalnie zaaranżowanych wnętrzach restauracji, a prowadzić je będą szefowie kuchni,  którzy przygotowali unikalne cykle warsztatowe w swoich lokalach.

Poznańskie restauracje są ewenementem w skali kraju, wspólnie działają umacniając markę kulinarną miasta i budując modę na jakościowe jedzenie wśród poznaniaków i turystów, jesteśmy krajowymi prekursorami działań na taką skalę i mamy w planach kolejne akcje, które otworzą podniebienia mieszkańców i turystów na najlepsze regionalne składniki pochodzące z Wielkopolski, jak i całego świata – mówi Hubert Gonera, z firmy landbrand, która organizuje warsztaty – Akademia stwarza szansę na spotkanie z najlepszymi szefami kuchni i poznanie technik, o których trudno znaleźć informacje w książkach czy Internecie, mamy nadzieję, że dla wielu poznaniaków Akademia stanie się stałym punktem w planowaniu rozrywek kulturalno-kulinarnych.

Akademia startuje już pod koniec sierpnia, a warsztaty będą odbywały się niemal co tydzień. Gotową ofertę warsztatów przygotowały już takie restauracje jak Hugo Restaurant, Kyokai Sushi Bar, Restauracja Platinum, Le Palais du Jardin, 3 Kolory, Pastela, Goko Restauracja Japońska, Mielżyński Wine Bar, Cucina.

Cykl warsztatów otworzy spotkanie Cucina inspiruje. Będzie to warsztat kulinarnej kreatywności organizowany przez Cucinę, restaurację, której szefuje Ernest Jagodziński – wyjaśnia Hubert Gonera – obiecuje on, że podczas spotkań uczestnicy sami zaskoczą siebie swoją kreatywnością. Sam Jagodziński podkreśla, że tylko wskazuje odważniejsze i mniej typowe zestawienia dobrze znanych składników, które znajdują się w lodówce większości poznaniaków.

Podczas warsztatów każdy będzie miał możliwość poznania najciekawszych informacji i technik, dzięki którym w krótkim czasie będzie mógł podnieść własne umiejętności gotowania. Sprawdziliśmy – to działa!

Podczas warsztatów, w których braliśmy udział, mogliśmy nie tylko przyglądać się z bliska pracy szefa kuchni. Podczas rozmowy z nim można było poznać kilka sztuczek stosowanych czasami w kuchni. Najbardziej oryginalna to chyba wykorzystanie do gotowania… zmywarki. Wymaga to oczywiście odpowiedniego przygotowania potrawy, ale jest możliwe.

Najciekawsze w warsztatach jest jednak przygotowywanie potraw pod okiem mistrza. Oprócz nauki jest w tym także wiele zabawy. Zwłaszcza, gdy przygotowane danie porówna się z tym zrobionym przez szefa kuchni. Bez problemów można było wskazać danie mistrza, które wyglądało jak wzorzec gotowy do wystawienia w Sèvres, a które wykonali amatorzy. Zgadzały się tylko zastosowane składniki, jednak wygląd daleki był od ideału.

By wybrać warsztaty, w których chcielibyście brać udział kliknijcie tutaj.

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz