Aglomeracja

Zupa z korbola i rurki z kremem to światowe slow food

Folwark Wąsowo  Foto: Folwark Wąsowo

II Spotkania ze Smakiem to impreza, która przeznaczona jest dla całych rodzin, nikt nie wyjedzie z niej głodny, każdy znajdzie coś dla siebie. Już jutro w Folwarku Wąsowo będzie można rozkoszować się wielkopolskimi smakami zgodnie z zasadą slow food.

Folwark Wasowo (1)Jest to szczególne spotkanie o charakterze święta wielkopolskiej kuchni. Ma ono na celu prezentację tradycyjnych dań oraz przetworów i wyrobów pochodzących z gospodarstw i małych przetwórni, które dbają o dobry smak, jakość produkcji oraz zachowanie ich regionalnego charakteru – mówi prezes wielkopolskiego Convinium Slow Food, Marek Gąsiorowski. – W programie całodziennej imprezy zaplanowaliśmy degustację wielkopolskich specjałów przygotowanych przez blisko 30 producentów produktów regionalnych i tradycyjnych, zwiedzanie Folwarku, przejażdżki bryczką po okolicy, gry i zabawy dla dzieci oraz wiele innych atrakcji.

Pragniemy także przybliżyć gościom II Spotkań ze Smakiem ideę Slow Food, która mocno i wyraźnie określona jest w manifeście tej organizacji – odkrywajmy na nowo smaki i uroki kuchni regionalnej oraz uwolnijmy się spod niszczącego wpływu Fast Food’ów – dodaje prezes Gąsiorowski.

Producenci zaprezentują wiele smakołyków, które dorośli znają z kuchni sowich mam i babć, a dzieci będą mogły być może po raz pierwszy ich spróbować i zachęcić swoich rodziców do przyrządzania w domu.

Dzieci, które kochają słodycze poznają smak tradycyjnych andrutów kaliskich czy też rurek waflowych. Zwolenników zdrowego jedzenie ucieszą na pewno pyszne soki tłoczone ze świeżych owoców takich jak truskawki, maliny, czarna porzeczka, czerwona porzeczka, jabłko czy gruszka. Coraz częściej wracamy do zwyczaju robienia przetworów na zimę. W Folwarku Wąsowo będzie można spróbować wspaniały dżemów, konfitur czy ogórków kiszonych takich jak u babci.

Na straganach zagoszczą warzywa i owoce z ekologicznych upraw. Wielkopolska słynie ze smacznego pieczywa. Ich wytwórcy zapewniają, że nie zabraknie chleba naszego powszedniego podczas kiermaszu. Spróbować będzie można chlebów z chrupiącą skórką z ciasta zaczynionego na zakwasie i pieczonego w piecu. Będzie pieczywo żytnie, pszenno-żytnie, z dodatkiem maślanki, serwatki…

Jeśli zaś pieczywo, to będzie i coś do chleba, a więc w pierwszym rzędzie przysmaki prosto od krowy i kozy – sery, masło naturalne, serek twarogowy. Dalej pojawią się wyroby z mięsa – tradycyjne szynki surowe i kiełbasy długo dojrzewające, szynki gotowane, kabanosy, leberki, smalec ze skwarkami.

Będą także inne smakowitości: tradycyjne wielkopolskie wypieki oraz SLOŁFUDKI, klasycznie na zimno tłoczone oleje – lniany, rydzowy, dyniowy, rzepakowy. Na rozgrzewkę nie zabraknie nalewek, wina i piwa. Strudzeni wędrowcy wśród straganów posilić się będą mogli gorącą strawą: parującą zupą z korbola, gęstą grochówką, kiełbaskami na gorąco z chlebem czy czymś prosto z patelni.

To jednak nie wszystko. Chcemy ten dzień poświęcić także na edukację smaku podczas warsztatów. Przygotowaliśmy specjalne spotkania dla dzieci gdzie będą mogły posmakować i dowiedzieć się sporo ciekawych rzeczy na temat bułki, ziół, soków czy darów ogrodów. To właśnie najmłodsi są szansą dla zaszczepienia w nich tradycji i smaku regionalnych potraw – mówi prezes Gąsiorowski.

Program sobotniego (1.10) spotkania w Folwarku Wąsowo
10:00 Otwarcie Folwarku dla gości
10:30 Początek sprzedaży smacznej żywności na straganach

Stodoła
11:00 Smaki Slow Food-u w Wąsowie
11:30 Historia miejsca- kilka słów o historii Wąsowa
12:00 Oficjalne Otwarcie II Slow Food-owych Spotkań ze Smakiem w Wąsowie
12:30 Smaki Slow Food-u w Wąsowie
13:00 Konkurs dla dzieci
14:00 W tempie ślimaka- kilka słów o Slow Food

Sala degustacyjna w Kuźni
9:00 Warsztaty Smaku dla dzieci (zajęcia dla I grupy)
10:30 Warsztaty Smaku dla dzieci (zajęcia dla II grupy)
12:30 Warsztaty Smaku dla dzieci (zajęcia dla III grupy)
14:00 Warsztaty Smaku dla dzieci (zajęcia dla IV grupy)

Ekologiczny Ogród Folwarku (zwiedzanie z przewodnikiem)
11:00 Zwiedzanie Folwarku (wycieczka I)
13:00 Zwiedzanie Folwarku (wycieczka II)
14:00 Zwiedzanie Folwarku (wycieczka III)

Podczas trwania imprezy możliwość przejażdżki bryczką po Folwarku i Zespole Pałacowo-Parkowym oraz zwiedzanie mini-zoo w Zagrodzie Pałacowej.
Poza programem przewidziano dodatkowe niespodzianki i atrakcje. Wszystko zakończy się około 17:00.

Jak dojechać do Folwarku Wąsowo?

Wąsowo położone jest w odległości 50 km od Poznania w kierunku na Nowy Tomyśl. Najszybszym i najbezpieczniejszym rozwiązaniem dotarcia do Wąsowa jest dojazd autostradą A2 z Poznania do Buku (zjazd Buk), a następnie skierowanie się w Buku na Michorzewo- Kuślin. Kolejne drogowskazy doprowadzą prosto do Wąsowa.

Co to jest Slow Food

Slow Food jest międzynarodową organizacją typu non-profit, która w manifeście określa swój cel jako: “ochrona prawa do smaku”. Powstała w 1986 roku we Włoszech i od początku zajęła się szeroko rozumianą ochroną oraz wspieraniem niewielkich regionalnych producentów żywności – szczególnie żywności oryginalnej, produkowanej w sposób niespotykany w innych miejscach na świecie, żywności tradycyjnej, zdrowej i niestety zagrożonej zniknięciem w wyniku coraz bardziej natarczywej ekspansji tego, co na całym świecie znane jest jako fast food.

Odkrywanie smaków zamiast biernego ich przyjmowania – oto nowy sposób bycia, lansowany przez Slow Food. Bo np. jeśli na świecie istnieją miliony gatunków warzyw, a dziś dziesięć z nich stanowi 90% światowej produkcji rolniczej – to wyobraźmy sobie, jak wiele nowych smaków, wrażeń umyka nam dosłownie sprzed nosa…

Dodaj komentarz

kliknij by dodać komentarz